Słodycz i dym szkockiego Glen - degustacja whisky
Słodycz i dym szkockiego Glen
Zapraszamy na kameralny wieczór degustacyjny, który połączy cztery roczniki szkockiej whisky z czterema wytrawnymi przekąskami i czterema deserami. Gospodarzem wydarzenia będzie ambasador marki Glenfiddich, który opowie o historii i metodzie produkcji tego szlachetnego trunku, a także o nieoczywistych kompozycjach smakowych, jakie pozwala on tworzyć. Spotkanie rozpocznie się 3 października o godz. 19:30.
Określenie „Glen” oznacza w Szkocji kotlinę lub dolinę rzeki, czyli miejsce idealne do produkcji whisky – trunku stanowiącego prawdziwą dumę narodową Szkotów. Stąd wzięła się obecność tego przedrostka w nazwach wielu cenionych destylarni i marek.
3 października w Blugrass będziemy degustować cztery pairingi stworzone do wybranych roczników Glenfiddich, whisky typu single malt, produkowanej od blisko 150 lat w miejscowości Dufftown w północno-wschodniej Szkocji. Tego wieczoru goście będą mieli okazję samodzielnie odkrywać nowe inspiracje do łączenia smaków, wybierając spośród wytrawnych przekąsek i deserów, stworzonych przez kucharzy i cukierników Blugrass. Całość dopełni prowadzenie ambasadora marki Glenfiddich, który nie poskąpi nam informacji, anegdot i ciekawostek.
Glenfiddich – cztery roczniki, jedna noc w Sopocie! ✨
3 października w Blugrass spróbujesz:
- 12 Y.O. – świeżość gruszki i jabłka
- 15 Y.O. – miód, przyprawy i rodzynki
- 18 Y.O. – głębia cynamonu i skóry
- 21 Y.O. – egzotyka limonki i imbiru
Każda whisky zestawiona z unikalnym pairingiem: od tatara wołowego, przez tatar z tuńczyka, po mini tartę cytrynową.
Dołącz do nas. Lista miejsc ograniozona.